Karpervissen in de winter

Karpervissen, je gaat er warm van worden.

Hoewel je een warm gevoel kunt krijgen als je aan karpervissen denkt, zal deze warmte je snel vergaan aan de waterkant midden in de winter. Zorg dus altijd dat je voldoende kleding, eten en drinken bij je hebt.

Krijg je het koud dan zal je het plezier je snel vergaan en gaat het afzien worden.

Koud in de winter! Maar mooi

Welk water bevissen

Met je plan van aanpak op winterkarper is het verstandig om te kijken welke wateren zich er goed voor de winterse tijden lenen. Warm water uitlaten van fabrieken in het water kunnen giga hotspots zijn in de winter. Bij deze warmwater lozingen zijn bijna altijd karpers te vinden. Ook bruggen en onderbrekingen in het water moeten zeker bekeken worden in de winter.

Vroeger hoorde je vaak, zoek het diepste punt van het water. Hier zitten ze… Deels is dit waar, alleen sta je er soms versteld van hoe kort de karper nog op de kant komt tijdens de koude dagen.

Bekijk ook de stekken waar in de middag de zon op schijnt. Vooral als zo’n plek in de luwte ligt komt de karper hier vaak in de winter. 

Welke boilies of ander karperaas in de winter?

Karpervissen in de winter tipsDe stofwisseling van de karper  is laag in het koude water. Het eten verteerd langzaam en de karper verbruikt weinig energie. De karper eet in de winter dus ook veel minder. Hier moet je echt rekening mee houden met je aas en voeren.

Persoonlijk kies ik er voor om altijd 1 hengel apart te houden. Hiermee kun je het beste met een fluo pop-up vissen. Een gouden tip zijn de fluo maden. Deze zijn van plastic en vallen extra op. Daarbij is je boilie of pop-up extra interessant met zo’n pruikje. Gewone maden zijn ook zeer geschikt in de winter om bij te voeren. Zolang je geen overlast krijgt van brasem is dit prima wintervoer.

De boilies van Cipro hebben een groot voordeel in de winter. Door gebruik te maken van Ethyl Alcohol komen in de winter en in koud water de Cipro EA boilie flavours wel goed los. Vanuit de boilie lekt het flavour prima weg. Veel andere flavours lossen niet op in koud water. Houd hier echt rekening mee met de keuze van je boilie.Banana Caramel of Apricot ‘n  Honey en de Squid & Krill zijn super winterbollen.

EXTRA TIP: Bergamot olie is een olie die ontzettend goed werkt in de winter. Deze kan perfect in combinatie met andere flavours.  

Voeren tijdens winter karpervissen 

Voor mij maak jij hier een onderscheiding tussen een karpervisser met verstand en karpervissers zonder verstand. Iemand die in de winter net zoveel voert als in de zomer moet zich bijna altijd afvragen waar hij mee bezig is.

Let wel, heb je een plek waar veel karpers bij elkaar liggen kun je misschien iets meer voeren. Maar nog beperkt! Doorgaans zit de karper met de winterdagen haast direct vol. Voer beperkt is de tip! Een tiental boilies of wat kruim is voldoende. Met een pva stick kun je het voer lekker dicht bij je rig houden.

Wat ook goed werkt s’winter is steeds een handje vol verse maden bij te voeren. Wel moet je plek dan makkelijk bereikbaar zijn. Constant met je voerboot varen is niet echt bevorderlijk.

Gebruik deze 10 tips om beter te vissen in de winter.

  1. Gebruik 1 hengel met een zig-rig
  2. Gebruik maden en kruim/halve boilies om bij te voeren.
  3. Vis met popups in kleur.
  4. Kies geschikt aas voor de winter. (TIP: Echte winter boilies)
  5. Vis 2 uur per plek, niets gevangen? Probeer een ander diepte.
  6. Vang je karper? Vaak zitten er meer op de plek!
  7. Ga de zon achterna.
  8. Zoek diepere plekken bij bomen.
  9. Temperatuur het water. Zoek het warme water. 
  10. Vis in de luwte, ook beter voor je zelf.

Vragen, opmerkingen of belangrijke tips? Stel ze gerust!

Martijn vd Beek

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.
De waardering van www.nteccarp.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 37 reviews.