Herfst! > rillen en drillen!

Rillen en drillen,

Herfststormen, hoosbuien en af en toe een zonnestraal

 

Najaar
De herfst dus, het is en blijft de beste tijd om dikke karpers te vangen. Nou zit er in de koptekst wel het woord drillen, maar verder is het niet een echt uitnodigende titel om naar de waterkant te vertrekken zou je zo zeggen. Ga ik toch mijn best voor doen, al weet ik ook wel dat het niet ieder zn ding zal zijn. Het is vaak in de herfstmaanden juist als het hard waait met af en toe een lekkere plensbui te doen aan het water. Het kan dan vaak echt zo ontzettend simpel zijn dat karpervissen.
Wat ik wel gemerkt heb de laatste jaren is dat er wat verandert is op mijn wateren m.b.t. de herfst/winter visserij. Ik moet er ook bij zeggen dat ik er echt actief een paar jaartjes tussen uit ben geweest, dus ook wel wat gemist natuurlijk. Maar het vlammetje brand weer! Een jaar of vier terug kon ik, mits ik de juiste plekjes aanvoerde eigenlijk bijna iedere sessie wel een paar beten afdwingen. Nu met name dit seizoen, is het ook wat vaker een blank. Met name tijdens de rustige dagen en wanneer het zonnetje nog wat schijnt laten de karpers zich niet zien.
Wat minder grote hoeveelheden voeren, en natuurlijk op de juiste plekken, doe ik dit jaar heel bewust, op afgesloten water wel te verstaan. Liever wat minder aas, maar wel kwalitatief hoogwaardig aas. Ook probeer ik te vissen en voeren met wat andere balletjes dan collega vissers. Juist omdat de trend heel erg naar spicy, fish, liver en andere hartige smaken gaat, ga ik dit jaar voor zoet, en dan ook echt zoet. De Pistache, Banaan Caramel, en Aprcot  ’n Honey van Cipro geven mij en de vissen voldoende vertrouwen! Dit betaalde zich uit in een aantal prachtige najaarsvissen.
 
Aasperiodes
Die juiste plekken zijn voor mij dan echt de routes waar de vissen graag langs komen als ze hun schrans rondje maken. Juist die rondjes (lees aasperiodes) zijn erg belangrijk. Aangezien ik heel weinig uurtjes vis, probeer ik dat zo effectief mogelijk te doen. Anders gezegd: tijdens goede weersomstandigheden en tijdens die aasperiodes wil ik er zijn. Vaak zijn dat periodes van een paar uurtjes, daarna is het weer over en rustig en zwijgen de beetmelders. Die goede periodes liggen soms in de donkere uurtjes, maar ook heel vaak gewoon overdag. Ook het niet te lang door vissen op een zelfde stek vind ik belangrijk soms. Hoe anders is dat met vroeger?  Als het liep, probeerde ik toen vaak het max aan uren door te vissen. Juist nu heel vaak: één  goede vis vangen op een aangevoerde stek (die heel vaak zich binnen de twee uur al meld) dan inpakken, maar wel nog wat voer achter  laten  op de stek. Zo hou je rust en vertrouwen  op je stek, en vang ik in hele korte sessies vaak mijn vissen.  

Om het wat samen te vatten:
ik steek graag wat meer tijd in een gedegen voorbereiding van voor voeren en verkennen aan het water, en dan juist korte sessies te vissen. Ik weet ook wel dat niet alle wateren zich hier voor lenen, maar toch kun je vaker dan je denkt op veel wateren met weinig vistijd in het najaar succesvol zijn. Om af te sluiten met een echte oneliner, een goede voorbereiding is het halve werk!
Vang ze,
Michiel Slootweg

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.
De waardering van www.nteccarp.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 37 reviews.